Kalos & Klio - The Tree of Knowledge

tree

Η σειρά έργων του καλλιτεχνικού διδύμου Kalos&Klio με τον γενικό τίτλο Επί Τάπητος – Υφάνσεις Δημοκρατίας φέρει στον πυρήνα της τις παγκόσμιες ιδέες της ελευθερίας, της ισότητας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Φωτογραφικό υλικό από πορείες ανθρώπων που έχουν κρίσιμες πολιτικές και κοινωνικές διεκδικήσεις, μηνύματα από τις πλατφόρμες των κοινωνικών δικτύων, άρθρα από παγκόσμια ειδησεογραφικά πρακτορεία, λογοτεχνικά έργα, ποιήματα, δηλώσεις πολιτικών που αποτυπώνονται σε εξώφυλλα εφημερίδων και σε γκράφιτι στους τοίχους των πόλεων, σκέψεις φιλοσόφων και στοχαστών γίνονται η πρώτη ύλη των έργων των Kalos&Klio. Το εικαστικό δίδυμο δανείζεται τα εικονογραφικά μοτίβα των χαλιών και των υφαντών και χρησιμοποιεί την αρχετυπική δομή της παραδοσιακής κλωστοϋφαντουργίας από τη Δύση μέχρι την Ανατολή δημιουργώντας ένα σύγχρονο εικαστικό χωνευτήρι.

Με τον τρόπο αυτόν, το πανάρχαιο μοτίβο που είναι γνωστό ως Δέντρο της Ζωής, ζωικές μορφές και ανθρωπόμορφα τέρατα, ρυθμικά επαναλαμβανόμενα σχέδια, αλλά και τα καινούργια λογότυπα των μεγάλων εταιριών και των σύγχρονων μέσων μαζικής επικοινωνίας και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι το συμβολικό λεξιλόγιο που αποτυπώνεται στο κάθε χαλί και υφαντό των Kalos&Klio. Ο εικονολογικός διάλογος που διαμορφώνεται σε κάθε έργο έχει σκοπό να φέρει και να αναδείξει πολλά σύγχρονα ζητήματα ως κεντρικά θέματα του 21ου αιώνα. Οι Kalos&Klio έχουν εμπνευστεί τη δημιουργία των χαλιών και των υφαντών από την ιστορία των ανθρωπιστών Joice και Sydney Loch, που είχαν έντονη δράση μετά το δεύτερο τέταρτο του 20ού αιώνα στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής. Το ζευγάρι αυτό δημιούργησε μια νέα τοπική κοινότητα με έδρα τον ιστορικό βυζαντινό Πύργο της Ουρανούπολης (πύργος το Προσφορίου) που βρίσκεται στα προπύλαια του Αγίου Όρους. Μέσω της δημιουργίας αυτής της κοινότητας, αναβίωσε η παραδοσιακή τεχνική της κλωστοϋφαντουργίας και της χειροποίητης υφαντικής με σκοπό να ενταχθούν στη νέα πατρίδα και να βοηθηθούν οικονομικά οι νέοι πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, δημιουργώντας τα γνωστά και σπάνια «Χαλιά του Πύργου».

Το έργο The Tree of Knowledge είναι το πρώτο έργο από τη σειρά των Kalos&Klio με γενικό τίτλο Επί Τάπητος – Υφάνσεις Δημοκρατίας. Το κείμενο που κυριαρχεί στο μέσο του χαλιού (The truth is more important now than ever) είναι το κυρίαρχο μήνυμα της καμπάνιας των New York Times που έλαβε χώρα στις Η.Π.Α. το 2017. Βασική επιδίωξη της καμπάνιας είναι η αναζήτηση της αλήθειας και η καταπολέμηση των λεγόμενων «ψευδών ειδήσεων» που κατακλύζουν το διαδίκτυο. Η δομή του έργου στηρίζεται στο αρχετυπικό σύμβολο του Δέντρου της Ζωής, ενός συμβόλου που απαντάται σε πολλούς πολιτισμούς, αλλά είναι και το μοτίβο που χρησιμοποίησαν οι Loch στα πρώτα τους χαλιά.

Τα χαλιά και τα υφαντά της σειράς είναι χειροποίητα και κατασκευασμένα σε παραδοσιακούς αργαλειούς και παράγονται στη Ριζάρειο Χειροτεχνική Σχολή, που βρίσκεται στο παραδοσιακό χωριό Μονοδένδρι, στα Ζαγοροχώρια. Τα μάλλινα χαλιά μεγάλου μεγέθους παράγονται με παραδοσιακές μεθόδους ύφανσης στο Νεπάλ από τις βιομηχανίες χαλιών Tunfenkian Artisan Carpets και είναι εγκεκριμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Καταπολέμηση της Παιδικής Εργασίας (Child Labor Free).

Παναγής Κουτσοκώστας

12|10|2019 - 16|02|2020
Τρ-Τε-Πα-Σα 11:00-19:00, Πε 11:00-22:00, Κυ 11:00-16:00 Δευτέρα κλειστά
4€ γενική είσοδος. Ισχύουν μειωμένα εισιτήρια και ατέλειες.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Φορέας Χρηµατοδότησης

ΕΣΠΑ 2014-2020

Φορέας ∆ιοργάνωσης

MOMus