Α. Τάσσος

tassos

Το 1930 ο Α. Τάσσος (Αναστάσιος Αλεβίζος, 1914-1985) σε ηλικία 16 ετών εισάγεται στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και δύο χρόνια αργότερα εγγράφεται στο Εργαστήριο Χαρακτικής του Γιάννη Κεφαλληνού για να μαθητεύσει κοντά του και να αφοσιωθεί έκτοτε στην «Τέχνη των Μαζών». Στρατευμένος στο Κ.Κ.Ε. από τα νιάτα του, εικονογράφησε με συνέπεια και αφοσίωση τη σκληρή καθημερινότητα της εργατικής τάξης, τους κοινωνικούς αγώνες και την Εθνική Αντίσταση. Η σκηνή που συλλαμβάνει στο χαρακτικό του 1932 –με τα πόδια των εργατών σε έντονο διασκελισμό κατά τη διάρκεια της καθημερινής τους διαδρομής προς τον χώρο εργασίας– συνθέτει μία από τις πλέον λιτές, ουσιαστικές αλλά και πρωτοποριακές αναπαραστάσεις της καθημερινής ζωής των βιομηχανικών εργατών στον ελληνικό μεσοπόλεμο.

Χωρίς να αναπαράγει τις συνηθισμένες εικόνες μόχθου και εξαθλίωσης, με εργαλεία την αιχμηρή αντιπαράθεση λευκών και μαύρων όγκων, την επανάληψη της φόρμας, τη γεωμετρική αφαιρετικότητα, τη διαγώνια οργάνωση της σύνθεσης και –κυρίως– τη διαύγεια της νεότητας, ο καλλιτέχνης δημιουργεί μια καίρια, μοντερνιστική αναπαράσταση της προσδοκίας των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων να διεκδικήσουν τον ιστορικό τους ρόλο και να πορευτούν προς το μέλλον με αξιοπρέπεια. Οι σκιές των ποδιών στο έδαφος οργανώνουν τον οριζόντιο άξονα της σύνθεσης προσδίδοντας στη σκηνή την αίσθηση της κινηματογραφικής δραματικότητας.

Το χαρακτικό Κάθε πρωί μας συνδέει συνειρμικά με την εγκατάσταση του κινηματογραφιστή Harun Farocki (1944-2914), όπου περιλαμβάνονται σκηνές από ταινίες στις οποίες οι εργάτες αναχωρούν από τα εργοστάσια μετά το τέλος της βάρδιας τους, μέσα σε διάρκεια έντεκα δεκαετιών. Αν και τα δύο έργα διαφοροποιούνται ως προς το εκφραστικό μέσο –το χαρακτικό είναι ένα στιγμιότυπο, μια στατική εικόνα δύο διαστάσεων, ενώ η εγκατάσταση συνθέτει πληθώρα κινούμενων εικόνων σε παράταξη– ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις, τα έργα ενσωματώνουν τον ιστορικό χρόνο της νεωτερικότητας, καθώς τα ανθρώπινα σώματα αποδίδονται σε διαρκή κίνηση και αποφασιστικό βηματισμό.

Συραγώ Τσιάρα

12|10|2019 - 16|02|2020
Τρ-Τε-Πα-Σα-Κυ 10:00-18:00, Πε 10:00-22:00 Δευτέρα κλειστά
4€ γενική είσοδος. Ισχύουν μειωμένα εισιτήρια και ατέλειες.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Φορέας Χρηµατοδότησης

ΕΣΠΑ 2014-2020

Φορέας ∆ιοργάνωσης

MOMus