Άρης Κατσιλάκης

katsilakis

Πώς θα ήταν τα naturalia και τα artificialia που θα εντόπιζε ο αρχαιολόγος του μέλλοντος σε μία γήινη –ή εξωγήινη– ανασκαφή; Ο Άρης Κατσιλάκης με τα κεραμικά γλυπτά του από λευκό πηλό δημιουργεί υβριδικά αντικείμενα που φαίνονται να είναι αλιευμένα από έναν μελλοντικό τόπο. Οι βιομορφικές γλυπτικές του συνθέσεις απλώνονται στον χώρο σαν εξωτικές μηχανές. Η φαντασιακή οπτική του καλλιτέχνη απέναντι στον χρόνο και στον χώρο δίνει ως εικαστικό αποτέλεσμα τις γλυπτικές του χρονοκάψουλες. Οι χρονοκάψουλες αυτές λειτουργούν ως «μικροεργαστήρια» διατήρησης και διάδοσης της πληροφορίας για τις μελλοντικές γενιές. Τα γλυπτά του Κατσιλάκη με τον τρόπο αυτόν καταγράφουν την πολιτισμική και φυσική ιστορία ως αποτύπωμα και ως λάφυρο.

Το ίδιο το υλικό των γλυπτικών μορφών –ο ανεπεξέργαστος λευκός πηλός– χρησιμοποιείται ως αυτούσια, καθαρή και αρχέγονη ύλη. Οι κεραμικές χρονοκάψουλες παρόλο που μοιάζουν με αντικείμενα διαστημικής τεχνολογίας, λειτουργούν περισσότερο ως απολιθώματα της ανθρώπινης παρουσίας διαμέσου του χρόνου, παρά ως λειτουργικά μηχανήματα. Το αποτρόπαιο εσωτερικό τους εμφανίζεται στον θεατή σαν ανάμνηση (ή καλύτερα ως υπενθύμιση) ενός υποθετικού δυστοπικού μέλλοντος.

Ετερόκλητα αντικείμενα αποσπασμένα από το φυσικό τους περιβάλλον (κουκούλια, ζωτικά όργανα και οργανισμοί) συμπλέκονται με τα βιομηχανικά απορρίμματα από τον σύγχρονο κόσμο και δημιουργούνται τα κεραμικά λείψανα της γλυπτικής εγκατάστασης. Βιολογικοί και μηχανολογικοί μηχανισμοί με ρετροφουτουριστικές αναφορές, σιδερένια όπλα και τερατογενέσεις συνδέονται με στόχο να δημιουργήσουν τον αποτροπαϊκό χαρακτήρα ενός απόκοσμου ευρήματος από ένα μέλλον που (ίσως;) να μην το θέλουμε.

Παναγής Κουτσοκώστας

12|10|2019 - 16|02|2020
Τρ-Τε-Πα-Σα-Κυ 10:00-18:00, Πε 10:00-22:00 Δευτέρα κλειστά
4€ γενική είσοδος. Ισχύουν μειωμένα εισιτήρια και ατέλειες.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Φορέας Χρηµατοδότησης

ΕΣΠΑ 2014-2020

Φορέας ∆ιοργάνωσης

MOMus