Δημήτρης Ζουρούδης

zouroudis1
zouroudis3
zouroudis4

Το συνεκτικό νήμα στη δουλειά του Δημήτρη Ζουρούδη δεν είναι ούτε η φόρμα, ούτε η τεχνοτροπία, ούτε η αντίληψη του χώρου, αλλά η διαρκής διερεύνηση εναλλακτικών εικαστικών πρακτικών για την κατασκευή και τη μετάδοση του μηνύματος. Αναπτύσσει συχνά το έργο του σε εκτεταμένες επιφάνειες με σπονδυλωτές σειρές έργων δημιουργώντας αφηγηματικά συμβάντα στα οποία ο λόγος είτε ενυπάρχει με φυσικό τρόπο, είτε υιοθετεί συμβολικές μορφές και ειδικούς κώδικες που μετατρέπουν τον λόγο σε εικόνα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις τα σύμβολα ανάγονται σε ευδιάκριτες πολιτισμικές και θρησκευτικές παραδόσεις, αλλά η διαπραγμάτευσή τους από τον δημιουργό και κυρίως η χωρική τους αντιμετώπιση ενθαρρύνουν τον θεατή να διερωτηθεί για ό,τι βλέπει. Χωρίς να τον καθοδηγεί σε συγκεκριμένη στάση ή σε βίαιη ακύρωση εδραιωμένων πεποιθήσεων, τον ωθεί ωστόσο μέσα από την κίνηση του σώματος και την άσκηση του κριτικού βλέμματος να βρει τον δικό του προσανατολισμό και να επιχειρήσει προσωπικές συνθέσεις ανάμεσα σε όσα παρουσιάζονται ως «σκληρά» και αδιαπραγμάτευτα στοιχεία της ταυτότητας, όπως η εθνότητα ή η θρησκεία.

Στο νέο έργο που δημιούργησε ειδικά για την 7η Μπιενάλε η δράση ολοκληρώνεται μπροστά στο κοινό με τη συμμετοχή περφόρμερ που κεντούν τις εικόνες και ενώνουν τα νήματα που συνδέουν τους καμβάδες, χωρίς ωστόσο να ακυρώνουν την κινητικότητά τους. Τα ζωγραφικά τελάρα με τις εικόνες των στρατιωτικών αγίων γίνονται κεντημένες επιφάνειες με το εργόχειρο σε ρόλο περφόρμανς ανταλλαγής ενέργειας και συμπληρωματικότητας. Έτσι οι εικόνες απαλλάσσονται από την καθήλωση στην ιερατική στατικότητα κι ενεργοποιούν νέες νοητικές διαδρομές για να ξανασκεφτούμε με ποιους όρους ενσωματώνουμε ή αποκλείουμε το ξένο απ’ ό,τι θεωρούμε οικείο και δικό μας.

Συραγώ Τσιάρα

12|10|2019 - 16|02|2020
Τρ-Τε-Πα-Σα-Κυ 10:00-18:00, Πε 10:00-22:00 Δευτέρα κλειστά
4€ γενική είσοδος. Ισχύουν μειωμένα εισιτήρια και ατέλειες.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Φορέας Χρηµατοδότησης

ΕΣΠΑ 2014-2020

Φορέας ∆ιοργάνωσης

MOMus