Γιάννης Κουνέλλης

Jannis Kounellis, Untitled, 1990-91

Ένας από τους διασημότερους καλλιτέχνες με διεθνή καριέρα, πολλές εκθέσεις όσο ήταν εν ζωή, ενεργό μέλος ιταλικών κινημάτων τέχνης και με έργα του στις μεγαλύτερες μουσειακές συλλογές του κόσμου, ο Γιάννης Κουνέλλης είναι σίγουρα από τους πιο πρωτοπόρους και ευρηματικούς καλλιτέχνες του καιρού του και όχι μόνο.

Μετά από μια πορεία στη ζωγραφική, όντας επηρεασμένος από καλλιτέχνες της μονοχρωματικής αφηρημένης τέχνης, όπως ο Burri και ο Fontana, και ταυτόχρονα ψάχνοντας μονίμως μια νέα κατεύθυνση για να ξεφύγει από το ζωγραφικό τελάρο, ξεκίνησε να ενσωματώνει «ξένα» στοιχεία στους πίνακές του, δίνοντας τους έτσι μια πρώιμη γλυπτική αίσθηση, ήδη από το 1963. Το 1967 συμμετέχει στο τότε πρωτοεμφανιζόμενο ρεύμα arte povera, μια τάση νέων καλλιτεχνών να αμφισβητήσουν την εμπορικότητα της ζωγραφικής και της τέχνης γενικά, ενσωματώνοντας στα έργα τους «φτωχά» υλικά, όπως υφάσματα, βιομηχανικά αντικείμενα, σκουπίδια, με σκοπό να δημιουργήσουν μια αντι-ελιτίστικη τέχνη με επιστροφή στις βασικές μινιμαλιστικές αξίες.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης στις περισσότερες από τις γνωστές του εγκαταστάσεις, πολλές από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν για συγκεκριμένους παλιούς βιομηχανικούς ή ιστορικούς χώρους (έργα in situ) χρησιμοποιεί αρχέγονα υλικά όπως νερό, φωτιά, καπνό και χρυσό, δίνοντας στις εγκαταστάσεις του μνημειακό και έντονο πνευματικό και αλχημιστικό χαρακτήρα. Πολύ χαρακτηριστικό υλικό του είναι η λινάτσα, την οποία ξεκίνησε να χρησιμοποιεί σε συνδυασμό με πολλά διαφορετικά υλικά, ενώ από τα τέλη του '60 και έπειτα έχει ενσωματώσει και αληθινά ζώα στα έργα του. Γενικά η ιστορία, η συλλογική μνήμη και η ανθρωπότητα, σε συνδυασμό με δικές του προσωπικές πινελιές και εμπειρίες, είναι τα στοιχεία που δίνουν στο έργο του την έντονη συμβολική τους ατμόσφαιρα καθώς και την πανανθρώπινη διάστασή τους.

Θοδωρής Μάρκογλου

12|10|2019 - 16|02|2020
Τρ-Τε-Πα-Σα-Κυ 10:00-18:00, Πε 10:00-22:00 Δευτέρα κλειστά
4€ γενική είσοδος. Ισχύουν μειωμένα εισιτήρια και ατέλειες.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Φορέας Χρηµατοδότησης

ΕΣΠΑ 2014-2020

Φορέας ∆ιοργάνωσης

MOMus