Μαρία Λοϊζίδου

1
3

Τα «στοχαστικά εργόχειρα» της Μαρίας Λοϊζίδου, υφαντά από νήμα ανοξείδωτου χάλυβα, παίρνουν τη μορφή γλυπτού, αναρτημένης επιφάνειας ή εγκατάστασης αναπτύσσοντας μια συνομιλία με τον χώρο μέσα στον οποίο προσωρινά διαβιούν και τους ανθρώπους που περιηγούνται γύρω τους. Ο αρχικός πυρήνας του έργου είναι η θηλιά, η βασική χειρονομία συνένωσης δύο νημάτων έτσι ώστε στον πρώτο σύνδεσμο να προσαρτηθούν και οι επόμενοι για να δημιουργήσουν μια διάτρητη επιφάνεια σε δύο ή τρεις διαστάσεις, ένα αφηγηματικό πεδίο.

Το υφαντό ως αφηγηματικό πεδίο δεν εμπερικλείει μόνο τις ιστορίες των ανθρώπων, των τόπων και των στιγμών που αναπαριστά• πάνω απ' όλα συνοψίζει, αγκαλιάζει και αποκαλύπτει την πρόσκαιρη συντροφιά των χεριών που συναντήθηκαν για να δημιουργήσουν από κοινού το έργο τέχνης και να μοιραστούν τις δικές τους ιστορίες, να ξαλαφρώσουν ίσως από τους πόνους της ψυχής, να ανταλλάξουν τις χαρές και τις λαχτάρες των σωμάτων. Η πεμπτουσία λοιπόν αυτών των στοχαστικών εργόχειρων είναι ο σωματικός κόπος, η αφοσίωση, η επιθυμία συνύπαρξης και ανταλλαγής.

Γι' αυτό στη νέα σειρά έργων της, η Γέννηση ξεπροβάλλει σαν ένα γυμνό σώμα που προστατεύεται και αποκαλύπτεται μέσα από το κουκούλι του. Είναι ένα προωθημένο βήμα στη συστηματική και πολύχρονη έρευνα της δημιουργού πάνω στο υλικό, τις τεχνικές της ύφανσης και την υφή της μνήμης που στα πρόσφατα έργα της εκδηλώνεται με το μέσο της φωτογραφίας. Από τη γλυπτή γυναίκα που κεντά τη δαντέλα και γεννιέται μέσα από το δημιούργημα των χεριών της (La Dantelliere, 2η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, 2009) επιχειρείται η μεταβίβαση στα δισδιάστατα γλυπτά, τη σειρά φωτογραφιών που εγκαινιάζει την επαφή με το κοινό στην 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Κοινό συστατικό των δύο είναι η ενέργεια που μετατρέπεται σε ύλη και ανα-διαχέεται ως ενέργεια στον χώρο και στις ανθρώπινες σχέσεις για να σχηματίσει έναν θύλακα ήπιας συμβίωσης.

Συραγώ Τσιάρα

12|10|2019 - 16|02|2020
Τρ-Τε-Πα-Σα-Κυ 10:00-18:00, Πε 10:00-22:00 Δευτέρα κλειστά
4€ γενική είσοδος. Ισχύουν μειωμένα εισιτήρια και ατέλειες.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Φορέας Χρηµατοδότησης

ΕΣΠΑ 2014-2020

Φορέας ∆ιοργάνωσης

MOMus