Tacita Dean

dean

Η Tacita Dean είναι εικαστική καλλιτέχνης που έκανε αισθητή την παρουσία της στη δεκαετία του '90, με έργα κυρίως αναλογικού φιλμ 16 ή 35 mm. Χρησιμοποιεί, ωστόσο, πολλά άλλα μέσα: σχέδιο, φωτογραφία, τυπώματα, καλλιτεχνικά βιβλία, συλλογές αντικειμένων.

Ανεξαρτήτως μέσου, συχνά της θέματα έχουν υπάρξει τα στοιχειώδη, από ζωγραφικά σχέδια θάλασσας και σύννεφων μέχρι projects που παρουσιάζουν αρχιτεκτονικά, φυσικά και μερικές φορές ανθρώπινα ερείπια, όπως συνέβη με την πρόσφατη δουλειά της φιλμς-πορτραίτων.

Συνολικά, η Dean εστιάζει την προσοχή της σε θέματα που συχνά τείνουν να υποτιμούνται ή να αντιμετωπίζονται με αδιαφορία, κατά συνέπεια και σε θέματα που δεν εντάσσονται στη γενικευμένη κουλτούρα του επείγοντος, η οποία κυριαρχεί στη σύγχρονη τέχνη. Την καλλιτέχνη ενδιαφέρει και η έννοια του τυχαίου: εκκινά συχνά από εικόνες-objets trouvés ή από μια ιδέα που μπορεί να προέρχεται από προσωπικά ή ιστορικά δεδομένα και προσκαλεί τον θεατή σε ένα εικαστικό ταξίδι με ελλειπτική μορφή.

Οι αναφορές της σε διαχρονικά θέματα, στον πυρήνα των οποίων υφέρπει το ενδιαφέρον της για τρέχοντα κοινωνικά ή πολιτικά ζητήματα, είναι ένας προσωπικός της δρόμος προς το αχαρτογράφητο μέρος του εαυτού και του βίου. Η Tacita Dean δεν παρασύρεται από τις κυρίαρχες αφηγήσεις και δημιουργεί τον δικό της χάρτη του κόσμου, ο οποίος είναι πιο κοντά στον ποιητικό και όχι στον ρεαλιστικό συσχετισμό πραγμάτων, τόπων, προσώπων, μύθων, γεγονότων και αφηγήσεων.

Το έργο Blind Pan ήδη από τον τίτλο του παραπέμπει στον τυφλό Οιδίποδα και στον θεό της άγριας φύσης Πάνα, αλλά και στην κινηματογραφική και φωτογραφική ορολογία, όπου ο όρος pan σημαίνει την περιστροφή της κάμερας οριζόντια από μια σταθερή θέση. Το έργο προοιωνίζει το ύστερο έργο της Dean Αντιγόνη (2018) και έχει ως αφετηρία την ανακάλυψη μιας ασπρόμαυρης φωτογραφίας που απεικονίζει ένα αταύτιστο τοπίο. Αυτό γίνεται το φόντο ενός ταξιδιού, του Οιδίποδα και της Αντιγόνης, το οποίο υπαγορεύεται μέσα από χειρόγραφες σημειώσεις εν είδει storyboard και μετατρέπεται σε μια φανταστική, αφηρημένη κίνηση στον χρόνο και στο σύμπαν της αρχαίας, σοφόκλειας τραγωδίας. Ο Οιδίποδας και η Αντιγόνη τοποθετούνται στην ερημιά ενός τοπίου, εκεί όπου ο τόπος, σύνθετος παράγοντας του ανθρώπινου βίου, είναι ο σταθερά άγνωστος και ταυτόχρονα τραγικός ορίζοντας του κόσμου. Με τα λόγια του Οιδίποδα και της Αντιγόνης:

ΟΙΔΙΠΟΥΣ
Μπορείς, αλήθεια, να μου πεις σε ποιο μέρος φτάσαμε;
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
Ναι. Την Αθήνα την ξέρω. Τον τόπο όμως όχι.
(Σοφοκλής, Οιδίπους επί Κολωνώ)

Από το κλασικό παρελθόν στο αβέβαιο παρόν, η Tacita Dean κρατά μια «στάση» εξαιρετικής καλλιτεχνικής συνέπειας, οδηγώντας μας, μέσα από την υπόμνηση της τυφλότητας, σε ένα σταθερό ταξίδι στην ασταθή ζωή, όπου όλα μπορεί να διαλύονται στον χείμαρρο του χρόνου και να ξαναρχίζουν.

Θούλη Μισιρλόγλου

12|10|2019 - 16|02|2020
Τρ-Τε-Πα-Σα-Κυ 10:00-18:00, Πε 10:00-22:00 Δευτέρα κλειστά
4€ γενική είσοδος. Ισχύουν μειωμένα εισιτήρια και ατέλειες.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Φορέας Χρηµατοδότησης

ΕΣΠΑ 2014-2020

Φορέας ∆ιοργάνωσης

MOMus