Τάνια Τσιρίδου

Tania Tsiridou, Unpredictable Wind Trajectories, 2018
Tania Tsiridou, Unpredictable Wind Trajectories, 2018 2

Μία σφαίρα κινείται σε έναν οριοθετημένο χώρο στο σχήμα ενός οχτάγωνου. Ένα πλαίσιο από το οποίο κρέμονται πυκνές, λεπτές ίνες αιωρείται από ψηλά στο κέντρο του οκτάγωνου σχηματίζοντας ένα ημιδιαφανές αιωρούμενο τετράγωνο. Η σφαίρα στη συνεχή της κίνηση προς όλες τις κατευθύνσεις εμποδίζεται από το όριο που τη σταματά αναγκάζοντας την να αλλάξει πορεία. Όταν η σφαίρα στην πορεία της εισέρχεται στον χώρο που διαμορφώνει το αιωρούμενο τετράγωνο, αγγίζει τις κρεμάμενες ίνες προκαλώντας το άναμμα τους. Μία οθόνη μεγάλων διαστάσεων προβάλλει γράμματα και αριθμούς. Είναι τα ονόματα των σημείων του κόσμου, κάπου μακριά, και η ένταση και η κατεύθυνση των ανέμων που επικρατούν σε αυτά τα σημεία την παρούσα στιγμή. Αυτοί οι άνεμοι ευθύνονται για την ατέρμονη κίνηση της σφαίρας.

H παρούσα εγκατάσταση διερευνά την κίνηση και το όριο της, τη μη προβλεψιμότητα και τον έλεγχο καθώς και τη σχέση της κίνησης (μη ύλη) με την ύλη, σε διαφορετικά επίπεδα πυκνότητας. Η εγκατάσταση χαρακτηρίζεται από τα ουδέτερα, γεωμετρικά σχήματα και κυρίως από αυτό που συμβαίνει: την απρόβλεπτη κίνηση που εμποδίζεται από το εξωτερικό όριο και το άγγιγμα με το αιωρούμενο τετράγωνο εντός του οχτάγωνου. Η προβολή με τις τοποθεσίες και τη ζωντανή ροή δεδομένων των ανέμων που υποκινούν την κίνηση της σφαίρας υπάρχει στον χώρο για να προδίδει αυτό που υπάρχει πίσω από κάθε έργο το οποίο χρησιμοποιεί νέα μέσα: το ψηφίο. Αναδεικνύει την πρόθεση μιας απογύμνωσης της αισθητικής διάστασης, όπου η φόρμα, η ύλη βρίσκεται δίπλα στην άμορφη διάσταση της φευγαλέας ροής των δεδομένων που υποκινούν και τροφοδοτούν το σύστημα. Στην εγκατάσταση Απρόβλεπτες Ανεμοπορείες, λοιπόν, στέκονται δίπλα-δίπλα ο ορθολογισμός που υφίσταται στον πυρήνα κάθε ψηφιακής εφαρμογής και η αισθητικοποίηση αυτού. Τα ζωντανά δεδομένα αποτελούν απρόσωπες περιγραφές της πραγματικότητας. Στην παρούσα εγκατάσταση αποτελούν μέρος της προς θέαση σύνθεσης. Η ύλη, ο όγκος της σφαίρας καθώς και η κίνησή της υλοποιούν τα δεδομένα μπροστά στα μάτια του θεατή.

Επιχειρείται η ενσωμάτωση της δυναμικής της φύσης με την τεχνολογία, με το διαδίκτυο να αποτελεί μια δομή κυριαρχίας και ελέγχου των δυνάμεων της φύσης, αλλά και εργαλείο επέκτασης των ανθρώπινων αισθητηρίων οργάνων.

Τάνια Τσιρίδου

12|10|2019 - 16|02|2020
Τρ-Τε-Πα-Σα-Κυ 10:00-18:00, Πε 10:00-22:00 Δευτέρα κλειστά
4€ γενική είσοδος. Ισχύουν μειωμένα εισιτήρια και ατέλειες.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Φορέας Χρηµατοδότησης

ΕΣΠΑ 2014-2020

Φορέας ∆ιοργάνωσης

MOMus