Θάλεια Γκατζούλη

gatzouli1
gatzouli2
gatzouli3
gatzouli4

Η Θάλεια Γκατζούλη, με τη διπλή της ιδιότητα ως καλλιτέχνης και πυρηνική ιατρός, εντοπίζει το ενδιαφέρον της στην καλλιτεχνική μετάπλαση επιστημονικών δεδομένων που αφορούν τον ανθρώπινο οργανισμό. Μεταξύ άλλων, η μελέτη και έρευνά της πάνω στη δομή και τη λειτουργία των κυττάρων, τα διαφορετικών ειδών βιολογικά ίχνη της ανθρώπινης ύπαρξης, η όραση και τα οπτικά αντανακλαστικά, έχουν καταλήξει σε έργα που δημιουργούν νέες δεξαμενές εικόνων, αλλά και ερμηνευτικών εργαλείων.

Στο νέο της έργο εστιάζει στο φαινόμενο που μέχρι πριν λίγες δεκαετίες βρισκόταν σχεδόν αποκλειστικά στη σφαίρα της φαντασίας και το οποίο αφορά την κρυογονική: τις ως ένα βαθμό ακόμη πειραματικές δηλαδή τεχνολογίες που επιτρέπουν την κατάψυξη σωμάτων. Η ισχυρή ψύξη, με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού που υποστηρίζει τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού, διατηρεί το σώμα σε μια κατάσταση βιολογικής στασιμότητας, προϋποθέτοντας ότι σε μελλοντική εποχή η τότε ιατρική θα μπορέσει να αποκαταστήσει τις βλάβες που προκάλεσαν την απώλεια της ζωής.

Όπως σημειώνει η ίδια η καλλιτέχνης, «στην εποχή που διανύουμε, οι νέες συνθήκες που δημιουργούνται με την επαναστατική βιοτεχνολογία αλλάζουν δραματικά τη μέχρι τώρα πραγματικότητα γύρω από την ανθρώπινη ζωή. Οι περιορισμοί και τα όρια της οργανικής χημείας ξεπερνιούνται και ανοίγονται νέοι δρόμοι με τη βοήθεια της γενετικής μηχανικής, της αναγεννητικής ιατρικής και της νανοτεχνολογίας. Αυτό θα οδηγήσει στην επιτυχή αντιμετώπιση ασθενειών που σήμερα θεωρούνται ανίατες, στη δυνατότητα επιβράδυνσης της φθοράς και γήρανσης των κυττάρων και άρα στη μετάθεση του θανάτου, κάνοντας τους μύθους του Προμηθέα, του Φάουστ και του Φρανκενστάιν λιγότερο φανταστικούς. Η τεχνολογία και η επιστήμη δίνει ήδη τη δυνατότητα στον άνθρωπο να παρεμβαίνει στον χρόνο και να διατηρεί μέρος (ή στο μέλλον το όλον;) του ανθρώπινου σώματος, σε βαθιά κατάψυξη, με την προσμονή να το επανεντάξει στη ζωή όταν θα «κρίνει»(;) ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Το ανθρώπινο μέλος βρίσκεται υπό τεχνολογική στήριξη, αποκομμένο από τον χρόνο και την κοινωνία, σε αναμονή, σε έναν ενδιάμεσο χώρο, εξαρτώμενο καθοριστικά από τις συνθήκες λειτουργίας των ανόργανων υλικών (θερμοκρασία, πίεση, αντοχή, διαθέσιμη ενέργεια). Ο σαμάνος, ο μάγος, ο γιατρός αντικαθίσταται από τη μηχανή ελέγχου και καταγραφής της μηχανικής υποστήριξης. Δεν ορίζεται η ζωή και ο χρόνος με την ίδια έννοια και ο άνθρωπος γίνεται μη θνητός περιμένοντας».

Με το έργο της η Θάλεια Γκατζούλη στρέφει την προσοχή μας στην γκρίζα ζώνη των τεχνολογικών, ιατρικών καινοτομιών, εκεί που εγείρονται σοβαρά ηθικά, φιλοσοφικά, αλλά και πολιτισμικά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα. Εκεί όπου αναστέλλονται οι ζωτικές λειτουργίες του ανθρώπου και εκεί όπου, την ίδια στιγμή, θολώνουν τα ακριβή όρια των καταστάσεων ζωής και θανάτου, καθώς και της διάκρισης της ψυχής και του σώματος. Η καλλιτέχνης με τη στάση της ενεργοποιεί τη σημασία της κριτικής μας τοποθέτησης απέναντι στα σημαντικά τεχνολογικά επιτεύγματα, αλλά ταυτόχρονα καθιστά σημαντική και την τομή ανάμεσα στην τέχνη και την ιατρική.

Θούλη Μισιρλόγλου

12|10|2019 - 16|02|2020
Τρ-Τε-Πα-Σα-Κυ 10:00-18:00, Πε 10:00-22:00 Δευτέρα κλειστά
4€ γενική είσοδος. Ισχύουν μειωμένα εισιτήρια και ατέλειες.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Φορέας Χρηµατοδότησης

ΕΣΠΑ 2014-2020

Φορέας ∆ιοργάνωσης

MOMus