Thomas Demand

Thomas Demand
Thomas Demand 2

Οι φωτογραφίες του Thomas Demand δεν είναι απλά και μόνο φωτογραφίες. Οι σπουδές του συγκεκριμένου καλλιτέχνη άλλωστε ήταν στη γλυπτική και με αυτήν είχε ασχοληθεί στα πρώτα χρόνια της καριέρας του, φτιάχνοντας κατασκευές και εγκαταστάσεις. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 έκανε την εμφάνισή της και η φωτογραφία ως το τελικό αποτέλεσμα της εικαστικής εργασίας του, ξεκινώντας βέβαια πάλι με μικρο-κατασκευές από χαρτόνι που έφτιαχνε ο ίδιος, τις οποίες μετά φωτογράφιζε και εκτύπωνε σε μεγάλες διαστάσεις, ώστε να δίνουν την εντύπωση ενός πραγματικού εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου. Έπειτα οι κατασκευές καταστρέφονται και μένει ως ντοκουμέντο όλης της διαδικασίας μόνο η φωτογραφία.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης, άλλωστε, δηλώνει πως είναι εικαστικός και όχι φωτογράφος, γεγονός που σίγουρα δικαιολογείται από τη σειρά διαδικασιών που περιγράφηκε παραπάνω. Έχοντας, λοιπόν, μια συγκεκριμένη πια πορεία ετών, οι εσωτερικοί άδειοι χωρίς ανθρώπινη παρουσία χώροι του, οι οποίοι δεν είναι πραγματικοί αλλά μοιάζουν να είναι, μεταφέρουν ένα πολύ ισχυρό σχόλιο για το τι είναι πραγματικό και τι ψεύτικο, τι είναι αληθινό στη φωτογραφία και τι όχι και ταυτόχρονα αν αυτές οι διαφορές και οι αντιθέσεις ενδιαφέρουν ή όχι τον σύγχρονο θεατή. Ένας θεατής που ούτως ή άλλως δεν απασχολείται με τέτοια ζητήματα, καθώς όλες οι εκφάνσεις και οι εικόνες της ανθρώπινης εμπειρίας είναι διαμεσολαβημένες.

Αρκετές φορές οι εικόνες του, πέρα από την αισθητική ή φιλοσοφική διάσταση, έχουν και ένα υπαινικτικό πολιτικό σχόλιο, όπως γίνεται και στα έργα της έκθεσης αυτής. Κατασκευάζοντας λοιπόν κάλπες και ερμάρια, σχολιάζει από τη μία την αμερικάνικη εμπειρία των πρόσφατων εκλογών και γενικά χώρους που έχουν μείνει στη συλλογική μας μνήμη ως αμερικάνικοι. Χώροι άδειοι, «πατριαρχικοί», εταιρικοί και κυριαρχικοί, γεμάτοι με συμβολισμούς για πολίτες με δικαιώματα και προνόμια που μπορούν να απολαμβάνουν, όταν άλλοι δεν έχουν καν πρόσβαση σε αυτούς.

Θοδωρής Μάρκογλου

12|10|2019 - 16|02|2020
Τρ-Τε-Πα-Σα-Κυ 10:00-18:00, Πε 10:00-22:00 Δευτέρα κλειστά
4€ γενική είσοδος. Ισχύουν μειωμένα εισιτήρια και ατέλειες.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Φορέας Χρηµατοδότησης

ΕΣΠΑ 2014-2020

Φορέας ∆ιοργάνωσης

MOMus