Βαγγέλης Βλάχος

Vangelis Vlahos
Vangelis Vlahos 2

Οι σύγχρονοι καλλιτέχνες εδώ και δεκαετίες αντιλαμβάνονται τη θέση τους και τον λόγο τους μέσα από ένα πολλαπλό ρόλο, πολυσήμαντο και με έντονο κοινωνικό και πολιτικό πρόσημο. Έτσι έχει προκύψει όχι μόνο η τέχνη που βασίζεται σε αρχεία, όπως η περίπτωση του Βαγγέλη Βλάχου, και ο καλλιτέχνης-ερευνητής-κοινωνιολόγος-ανθρωπολόγος αλλά και διάφορες άλλες μορφές υβριδικής τέχνης όπως τα συμμετοχικά και τα τεχνολογικά πρότζεκτ, οι παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο και η ξεκάθαρη ανάμειξη με τον ακτιβισμό και την πολιτική.

Τα έργα του Βαγγέλη Βλάχου που εκτίθενται στην Μπιενάλε εστιάζουν στην κοινωνικοπολιτική ιστορία των Βαλκανίων, μέσα από την τραυματική εμπειρία του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και την ανάμειξη των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων. Από τη συνάντηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς τον Μάιο του 1999 στο Βελιγράδι και τις αποσπασματικές συζητήσεις που έχουν καταγραφεί σε σχέση με την κρίση στο Κόσοβο, στο καπέλο που συχνά φορούσε ο πρώην Βοσνιοσέρβος στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς και στην ελληνική χρηματοδότηση για την ανακαίνιση του κτιρίου της Βουλής στο Σεράγεβο, ο καλλιτέχνης παρουσιάζει αρχειακό υλικό αλλά πάντα με μια προσέγγιση παρεμβατική ή και προσωπική, σε σχέση με το πώς μπορεί να διαχειριστεί ο καλλιτέχνης και ο θεατής την πρόσφατη ιστορία.

Τα έργα του Βλάχου μπορεί να αναγνωρίζονται ως αρχεία εικόνων, ντοκουμέντων και μακετών, ωστόσο ο καλλιτέχνης ποτέ δεν κάνει έρευνα επί τόπου, ούτε υποκαθιστά την ιδιότητά του με αυτή του ιστορικού, και πάντα προσεγγίζει την υπόθεση που εξετάζει με την απόσταση και τη διαμεσολαβημένη είδηση μέσω του ίντερνετ ή των ΜΜΕ. Με αυτόν τον τρόπο ίσως σχολιάζει και υποσκάπτει όχι μόνο την ιστορική έρευνα και την περίφημη (και προφανώς ανύπαρκτη) «αντικειμενικότητά» της, αλλά ταυτόχρονα και τις προσδοκίες των θεατών μιας έκθεσης, οι οποίοι επιθυμούν διακαώς να πιστέψουν οτιδήποτε βρίσκεται ενώπιον τους με τη μορφή αρχείου ως μια υπέρτατη αλήθεια.

Θοδωρής Μάρκογλου

12|10|2019 - 16|02|2020
Τρ-Τε-Πε-Σα-Κυ 11:00–19:00, Πα 11:00–22:00 Δευτέρα κλειστά
2€ γενική είσοδος. Ισχύουν μειωμένα εισιτήρια και ατέλειες.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Φορέας Χρηµατοδότησης

ΕΣΠΑ 2014-2020

Φορέας ∆ιοργάνωσης

MOMus